Näin syntyivät Hujauksen farkut

Mihinkään housutyyppiin ei liity itselläni niin paljon haasteita ja pettymyksiä kuin farkkuihin. En olekaan moneen vuoteen omistanut farkkuja, ja en varmaan koskaan 100% istuvia farkkuja vaan ostotilanteeseen on aina liittynyt kompromisseja istuvuuden suhteen. Itselläni on aina ollut haasteena niin farkuissa kuin muissakin housuissa se, että lantio ja reidet kaipaavat tilaa jolloin vyötärö jää liian suureksi. Moni housumalli on kaavoitettu suoremmalle vartalomallille, kuin mitä itselläni on ja tämä korostuu erityisesti farkuissa.

Juttelin useamman asiakkaan ja ystäväni kanssa, joilla on vastaava vartalotyyppi, ja kyselin heidän kokemuksiaan farkkujen hankkimisesta ja jaoimme samat ongelmat. Vyö tietysti ratkaisee pulman osittain, mutta silloin selkäpuolelle jää ikävä mytty eivätkä mukavuustoiveet täyty. Olen haaveillut Hujaukselle farkuista jo monta vuotta, mutta nyt tuntui että aika oli kypsä tälle askeleelle.

Ryhdyin etsimään sopivaa yhteistyökumppania farkkuhaaveeni toteuttamiseksi ja löysin Masi Jeansin. Masi Jeansin farkkutuotanto oli aiemmin Suomessa, mutta 2016 viimeinenkin Suomessa ollut farkkulinja siirtyi Viron Valgaan, jossa se on nykyisin. Suomessa ei siis nykyään valmisteta farkkuja ollenkaan, joten tuotanto Virossa oli käytännössä lähin vaihtoehto. Meiltä tämä vaati tietenkin hieman pohdintaa, sillä tähän asti kaikki vaatteemme oli valmistettu Suomessa ja kyseessä oli myös arvovalinta. Pohdittuani asiaa tulin siihen tulokseen, että vastuullinen valmistus Euroopassa sopii Hujauksen arvoihin ja päätimme painaa kaasua.

Oli jännittävää aloittaa ensimmäisten farkkujemme suunnittelu. Istuimme ensimmäistä kertaa yhteisen suunnittelupöydän ääreen Masi Jeansin kanssa elokuussa 2024. Kävin heidän kanssaan toiveitani läpi ja päätimme ruveta edistämään projektia. Opin näillä tapaamisilla paljon, sillä farkut ovat ihan oma maailmansa pesuineen, laserointeineen jne. Minulla oli ajatuksia ja ideoita, joista osasta luovuimme prosessin edetessä esimerkiksi tuotantohinnan, epäekologisuuden tai kestävyyden takia. Olin esimerkiksi haaveillut vaaleasta farkusta, mutta koska se on kaikista epäekologisin valinta klooripesun takia ja myös kulutuksenkestoltaan heikoin, päätin luopua tästä ajatuksesta. 

Joustava vyötärö oli suunnittelussa keskeisessä osassa, ja pohdimme erilaisia keinoja miten farkut näyttäisivät ns. tavallisilta farkuilta, mutta Hujausmaisella mukavuustwistillä. Joustoksi valikoitui kuminauha vyötärön takaosaan, jolloin farkkujen etupuolelta eroa tavallisiin ei huomaa. Jouston lisäksi kuminauha parantaa myös istuvuutta mikäli vyötärö on suhteessa kapeampi. 

Sain ensimmäiset farkkuprotot lokakuussa 2024, joita sovitutin asiakkaillamme ja teimme sovitusten mukaan muutoksia mitoitukseen ja istuvuuteen. Protokappaleet ja sovituskierrokset ovat erittäin tärkeitä ja sen lisäksi että sovitutan niitä asiakkaillamme, tsekkaamme kuvia ja sovituksia myös mallimestarin kanssa ja yhteistyössä syntyy juuri täydellinen lopputulos. Mieli-farkuista tehtiin kaksi protokierrosta, joissa teimme pieniä muutoksia esimerkiksi mitoitukseen, taskujen kokoon ja lahkeen pituuteen.

Ensimmäinen Hujauksen farkkumalli Mieli julkaistiin huhtikuussa 2025 ja seuraavista malleista on protokierrokset käynnissä. Pidetään sormet ristissä, että saamme seuraavat mukavat mallit täydentämään farkkumallistoamme syksyllä 2025. Farkkujen tuotekehitys on ollut antoisaa ja opettavaista ja olen iloinen, että lähdin mukaan tälle farkkumatkalle. Ja uskomatonta mutta totta, ensimmäistä kertaa minulla on myös itselleni istuvat ja mukavat farkut!

Minkälaisia kokemuksia sinulla on farkuista? Käytätkö farkkuja, minkälaiset mallit ovat lemppareitasi ja mitä toivoisit että farkkumalleissa huomioisimme?

-Iina, Hujauksen yrittäjä

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.