Vinkit vaatehuoltoon

Vaatehuolto tiivistettynä:

Suosi vaatehuollossa vaateharjaa, näin saat harjattua pölyn, hilseen ja paikalliset tahrat pois. Pese vaate vasta, kun se on selkeästi likainen. Suosi tahrojen paikallista puhdistusta, vaatteen höyrytystä ja tuuletusta käytön välillä. Noudata vaatteen pesuohjetta, pese vaate samansävyisten kanssa nurinpäin käännettynä ja ripusta vaate kuivumaan heti pesuohjelman päätyttyä. Sulje pesun ajaksi vetoketjut, solmi housujen nyörit kiinni tai pese tarvittaessa vaate pesupussissa. Säilytä vaatteita käytön välillä ilmavasti viikattuna tai henkarilla vaatteesta riippuen.

Vaatehuolto kohta kohdalta, kun haluat tietää aiheesta hieman enemmän:

  • Pyykin lajittelu

Pyykki lajitellaan sekä lämpötilan että värin mukaan. Mustat vaatteet kannattaa aina pestä vain mustien kanssa ja samoin valkoiset keskenään. Muut värit lajitellaan samankaltaisten kanssa, esimerkiksi itse lajittelen vaaleat värit keskenään ja tummat keskenään. Hienopesua kaipaavat vaatteet tulee pestä omana joukkonaan ja lajitella vielä nämäkin väreittäin.

  • Pyykkikoneen täyttöaste

Ekologisuuden takia on järkevä pestä täysiä koneellisia, ja täysi kone tarkoittaa sitä että pyykkien ja koneen rummun väliin mahtuu vielä käsi väliin. Hienopesuohjelmissa taas kone jätetään vajaaksi, jotta pesu on vaatteelle hellävaraisempi. 

  • Pesuohjelma

Valitse pesuohjelma ja -lämpötila tuotteen pesulapusta löytyvän ohjeen mukaan. Viiva pesusoikon alla tarkoittaa hienopesua, jolloin kone täytetään väljemmin ja linkousnopeus on matala. Voit käyttää halutessasi myös pesuohjetta hellempää tai viileämpää pesuohjelmaa, mutta älä sovella pesuohjetta toiseen suuntaan.

  • Linkous

Normaalissa pesuohjelmassa linkous voi olla pesuohjelman mukainen, yleensä n. 1200 kierrosta, mutta hienopesuohjelmissa linkous tulee olla matalampi. Usein koneessa voi säätää linkousnopeutta itse, eli kun peset herkkiä materiaaleja, meiltä esimerkiksi lyocell ja viskoosi, varmista että linkousnopeus on matala, max 800 kierrosta.

Vinkki! Myös helposti rypistyvät materiaalit kuten pellava kannattaa pestä hienopesuohjelmalla, matalalla linkouksella pellavavaate ei ole niin tiukassa rypyssä pesun jälkeen.

  • Pesuaineen annostelu

Annostele pesuaine ohjeen mukaan, liika pesuaine ei puhdista pyykkiä paremmin. Huuhteluainetta ei kannata käyttää vaatteisiin, jotka sisältävät elastaania. Mikäli haluat tuoksua vaatteisiisi, suosittelemme pyykkietikkaa.

  • Tahranpoisto

Vaatetta ei tarvitse pestä yksittäisen tahran takia, vaan tahran voi poistaa paikallisesti juurikin esim. vaateharjan avulla. On kuitenkin myös tahroja, jotka kannattaa poistaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, kuten veri, mustikka, viini jne. Tahranpoistoon löytyy loistavia kikkoja Marttojen sivuilta klik. Testaa kuitenkin aina tahranpoistoa ensin huomaamattomaan kohtaan vaatetta, sillä kaikki materiaalit eivät kestä hankausta tai tujumpia keinoja.

  • Kuosittelu ja kuivaus

Millekään vaatteellemme emme suosittele kuivausrumpua. 

Ripusta vaate kuivumaan heti pesun jälkeen. Jos vaate jää märkänä myttynä koneeseen, siihen voi tulla esimerkiksi taitoksia ja epätasaisuutta väriin. Lähes kaikki joustavat vaatteet kannattaa kuositella aina pesun jälkeen muotoonsa.

Kuosittelu tarkoittaa lempeän napakkaa venyttelyä, eli esimerkiksi lahkeet ja hihat venytetään pituuteensa. Vaatteiden päänteitä ei kannata venyttää kosteana. Vaatteen voi kuivata pyykkitelineellä tai henkarissa. Jos haluat ehkäistä pyykkitelineen taitosta vaatteessa, suosittelemme henkaria tai puista pyykkitelinettä, jossa pienat ovat hieman paksummat. Toinen vaihtoehto on levittää vaate useamman pienan päälle. Yläosat suosittelemme kuivaamaan henkarissa.

  • Silitys ja höyrytys

Suosittelemme lämpimästi vaatehöyrytintä, se on nopea ja helppo tapa raikastaa ja siistiä vaate nopeasti ja helposti. Suurinta osaa vaatteistamme ei tarvitse silittää tai höyryttää, ja se kuinka siistinä ja rypyttömänä vaate pysyy käytön välillä riippuu säilytystavasta. Jos vaatteen nostaa käytöstä henkariin ja siitä taas päälle, silitykselle tai höyrytykselle ei jää sijaa, paitsi helposti rypistyvissä materiaaleissa kuten viskoosisatiini.

  • Vaateharja

Vaateharja on höyryttimen kanssa oma ehdoton suosikkivälineeni, ja suosittelisin sitä lämpimästi joka kotiin. Vaateharjalla saat vaatteista pois pölyn, hilseen ja eläintenkarvat. Vaateharjalla lähtee myös pienet tahrat ja tarvittaessa harjaa voi käyttää myös kosteaan vaatteeseen. Vaateharja sopii hyvin oikeastaan kaikille housumateriaaleillemme.

  • Tuuletus

Tuuletus on loistava keino raikastaa vaatetta pesujen välissä. Ripusta vaate henkariin ja laita se ulos sateensuojaan nauttimaan raikkaasta ilmasta!

  • Vaatteen säilytys

Vaatteet kannattaa säilyttää ilmavasti viikattuna tai henkarilla. Vaatteet kannattaa säilytyksessä suojata auringolta, sillä jatkuva auringonpaiste voi haalistaa värejä.

 

Vaikka nippelitietoa on paljon, perussääntö vaatehuollossa pätee aina - pese vain todellisessa tarpeissa, ja kun peset noudata pesuohjetta.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.